Καλάθι αγορών |  0 προϊόν(τα) - 0,00€
Αφιέρωμα στον "Τετρακοσάρη" του νέου Μπλεκ
17 Δεκ 14

Αφιέρωμα στον "Τετρακοσάρη" του νέου Μπλεκ

Εδώ και πολύ καιρό θέλαμε να γράψουμε για το νέο χαρακτήρα που φιλοξενεί ο ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ στις σελίδες του. Ο «ΤΕΤΡΑΚΟΣΑΡΗΣ» είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης επιθυμίας να ενσωματώσουμε στο περιοδικό κάτι καινούργιο και κυρίως κάτι που να προέρχεται από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Θεωρούμε ότι όπως όλα τα περιοδικά, έτσι και ο ΜΠΛΕΚ θα πρέπει να εμπλουτίζεται με καινούργια στοιχεία και αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση που δίπλα σε ιστορικούς ήρωες (ΜΠΛΕΚ, ΖΑΓΚΟΡ, ΜΑΡΚ, ΡΟΫ ΡΕΗΣ) καθιερώσαμε έναν δικό μας, ρεαλιστικό 

χαρακτήρα. Στις μόλις 18 σελίδες που έχουν δημοσιευτεί ως σήμερα στα ΜΠΛΕΚ Νο 9 εως Νο 13 οι αναγνώστες έχουν πάρει μια πρώτη γεύση για το νέο μας ήρωα και έχουν πραγματικά αγκαλιάσει αυτή τη νέα προσπάθεια. Καταλληλότεροι βέβαια για να μας μιλήσουν για τον «Τετρακοσάρη» δεν είναι άλλοι από τους δημιουργούς του,τον σκιτσογράφο Κώστα Φραγκιαδάκη και το σεναριογράφο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

     «Όταν έγινε η πρώτη συζήτηση για το project του «ΤΕΤΡΑΚΟΣΑΡΗ» , δεν ξέρω εάν ο σεναριογράφος, (και φίλος), Νίκος Νικολαίδης, είχε ξεκάθαρο στο μυαλό του το σενάριο ή το πλάνο του πονήματος αυτού, αλλά σίγουρα εγώ δεν το είχα. Χρειάστηκαν κάποιες ημέρες και μερικά τηλεφωνήματα, για να μπορέσω να μπω στο «πετσί» του χαρακτήρα, και να καταλήξω, -ή καλύτερα να καταλήξουμε μαζί με τον Νίκο και τον εκδότη μας Λεωκράτη Ανεμοδουρά,- τουλάχιστον στην μορφή του βασικού μας ήρωα, του Αγησίλαου Λάμψα. Από κει και πέρα όμως, άρχισαν τα…πιο δύσκολα.»λέει ο Κώστας Φραγκιαδάκης και συνεχίζει αναλύοντας την εικονογράφηση των πρώτων σελίδων «στις πρώτες σελίδες, σύμφωνα με το σενάριο, έπρεπε να εικονογραφήσω μια σύντομη ιστορική αναδρομή των τελευταίων σαράντα ετών της χώρας μας, μέσα από διάφορα βιώματα του πρωταγωνιστή μας. Δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο, δεδομένου ότι αυτό περιελάμβανε τον σχεδιασμό πολιτικών προσώπων & γεγονότων, αλλά με λίγη βοήθεια από το διαδίκτυο, κατάφερα μέσα από φωτογραφίες και άρθρα ιστορικών ντοκουμέντων να ανταπεξέλθω (ελπίζω ικανοποιητικά), στο κομμάτι αυτό. Όμως η συνέχεια ήταν ακόμη πιο απαιτητική…».

    Όπως όμως τονίσαμε ο «ΤΕΤΡΑΚΟΣΑΡΗΣ» είναι βγαλμένος μέσα από την σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Και αυτό έπρεπε με κάποιο τρόπο να περάσει μέσα από το σκίτσο. «Θέλαμε η ιστορία να εξελλίσεται στην σημερινή Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Αυτό απαιτούσε να μπορέσω μέσα από τα σκίτσα μου, να δώσω στον αναγνώστη την αίσθηση ότι ο ήρωάς μας όχι απλά κινείται μέσα στην Αθήνα, αλλά πολύ συχνά η «εικόνα» του ίδιου,-όσο και των υπολοίπων προσώπων που «κινούνται» γύρω του,- αποπνέει αυτή την ανεπαίσθητη αίσθηση της αγωνίας, της θλίψης και της ανασφάλειας που χαρακτηρίζει την εποχή μας. ‘Αλλωστε, η ιστορία του «ΤΕΤΡΑΚΟΣΑΡΗ» έχει έντονα μέσα της όλα τα στοιχεία του σύγχρονου ‘Έλληνα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, και ήθελα (όπως και ο Νίκος πιστεύω),οι αναγνώστες να το αναγνωρίσουν αυτό».

    Κλείνοντας ο Κώστας Φραγκιαδάκης μας μίλησε και για μια άλλη πτυχή του νέου αυτού εγχειρήματος που του δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία.«Η μεγαλύτερη δυσκολία, ήταν –και είναι ακόμη-, το ότι αυτή η ιστορία, αν και το σενάριό της έχει ήδη ολοκληρωθεί, σχεδιάζεται σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοσή της στο περιοδικό «ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ». Αυτό δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει, και παρότι με κάνει ιδιαίτερα ευτυχή ότι απολάμβάνω της πλήρους εμπιστοσύνης του εκδότη και του σεναριογράφου, με γεμίζει με δημιουργικό άγχος και αίσθηση ευθύνης. Όμως ταυτόχρονα μου δίνει και την ευχαρίστηση να δίνω στις εικόνες μου μικρές πινελιές της σύγχρονης καθημερινότητας, (όπως π.χ. τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ατλέτικο Μαδρίτης), που πιστεύω ότι τοποθετούν τον αναγνώστη ακόμη πιο άμεσα στο να παρακολουθεί μια εντελώς σύγχρονη ιστορία. Τέλος, όπως κάθε σκιτσογράφος που σέβεται την δουλειά του, θέλω να ευχαριστήσω, (εκτός από τον Νίκο και τον Λεωκράτη), την κυρία Άντυ Καντηλιώτηγια την πολύ καλή δουλειά της στον χρωματισμό των εικόνων μου.»

    Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Νίκος Νικολαίδης που είναι και ο βασικός εμπνευστής της ιδέας του νέου χαρακτήρα. «Ο «ΤΕΤΡΑΚΟΣΑΡΗΣ» είναι μια ιδέα που υλοποιήθηκε ξαφνικά, με αφορμή τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στους Έλληνες πολίτες κι εργαζόμενους, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Με τους εκλεκτούς φίλους και συνεργάτες Λεωκράτη Ανεμοδουρά και Κώστα Φραγκιαδάκη ήταν σα να συνεννοηθήκαμε αστραπιαία, κοιτώντας ο ένας τονάλλο στα μάτια και μόνο.Χρειαζόμαστε ένα κόμικ που θα προσεγγίζει με ευαισθησία τα σύγχρονα προβλήματα του νεοέλληνα, που δεν θα εξωραΐζει ούτε βεβαίως θα “δαιμονοποιεί” καταστάσεις και πρόσωπα αλλά και που θα έχει «κάτι να πει» σε όσους το διαβάσουν. Το αποτέλεσμα είναι μπροστά σας». Και κλείνει στέλνοντας ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.«Απευθυνόμενος στους αναγνώστες, θα παρακαλούσα για το εξής: Επιθυμώ η κριτική σας να είναι τόσο αυστηρή, όσο να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι και τόσο διακριτική, ώστε να μη μας αποκαρδιώσει για τη συνέχεια».

 

 

Λεωκράτης Ανεμοδουράς