γράφει ο Ίωνας Αγγελής
Όταν κάποιος αναφέρεται στα πιο φημισμένα ζώα της Ένατης Τέχνης, δεν μπορεί να μη συμπεριλάβει το Μαρσουπιλαμί. Το διάσημο μαρσιποφόρο που ζει και δρα στα μακρινά και άγνωστα δάση της Παλούμπια και μόνο από το παρουσιαστικό του, σου χαράσσεται στη μνήμη.

Όσο και αν κάποιος ψάξει να βρει ένα τέτοιο ζώο, δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει, καθώς είναι δημιούργημα της φαντασίας του Αντρέ Φρανκέν (Σπιρού και Φαντάζιο, Γκαστόν ο Γκάφας), ενός από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς κόμικς όλων των εποχών, με μακρά ιστορία στον χώρο. Η συμβολή του στη γαλλοβελγική σκηνή θεωρείται από τις σημαντικότερες και το έργο του υμνείται μέχρι και σήμερα.

Το Μαρσουπιλαμί (στα γαλλικά Marsupilami) κατέκτησε πολύ γρήγορα τόσο τους αναγνώστες, όσο και τη γαλλική αγορά, καθώς ξεκίνησε ως ένας δευτερεύων χαρακτήρας στη σειρά κόμικς Spirou & Fantasio —έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο 4ο άλμπουμ στην ιστορία Spirou et les héritiers τον Ιανουάριο του 1952— και μετέπειτα απέκτησε τον δικό του αυτόνομο τίτλο το 1987, που μέχρι σήμερα αριθμεί 34 άλμπουμ. Έχει τη δικιά του θέση στο Πάνθεον των γαλλοβελγικών κόμικς με την πόλη του Βελγίου να κοσμείται από πολλές τοιχογραφίες του χαρακτήρα. Η φήμη του πήρε νέες μεγάλες διαστάσεις από τη μεταφορά του σε animation στη μικρή αλλά και στη μεγάλη οθόνη, σε video game, ενώ έως και αστεροειδής έχει πάρει το όνομά του! Έχει μεταφραστεί σε πάνω από 15 γλώσσες και οι πωλήσεις του στη Γαλλία ξεπερνάνε τα 3 εκατομμύρια.

«Χούμπα! Χούμπα!»


Πρόκειται για ένα πλάσμα με κίτρινο χρώμα και μαύρες κηλίδες σαν λεοπάρδαλη, αυτιά που φέρουν σε σκύλο, με μια απίστευτα μακριά και εύκαμπτη ουρά. Μια ουρά που κρύβει διάφορες δυνατότητες στα εφτά της μέτρα, καθώς το άκρο της όταν σφίγγεται σχηματίζει μια γροθιά, ενώ ολόκληρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ελατήριο για να κάνει το μαρσουπιλαμί να χοροπηδά έως και 30 μέτρα ψηλά. Τα αρσενικά και τα θηλυκά μαρσουπιλαμί διαφέρουν τόσο στο ηχόχρωμα, όσο και στις αναφωνήσεις τους. Τα αρσενικά φωνάζουν «χούμπα!» ενώ τα θηλυκά φωνάζουν «χούμπι!». Ακόμα, τα μάτια των αρσενικών εμφανίζονται σαν να είναι συγχωνευμένα, ενώ στα θηλυκά είναι πιο διακριτά χωρισμένα, και περπατάνε με διαφορετικό τρόπο, με τα θηλυκά σε αντίθεση με τα αρσενικά, να περπατάνε στις άκρες των ποδιών τους. Ανεξαρτήτως φύλου πάντως, μπορούν να αναπνεύσουν τόσο κάτω από το νερό όσο και στην ξηρά, αλλά και να μιμηθούν την ανθρώπινη ομιλία σαν παπαγάλοι.

Το όνομα Μαρσουπιλαμί (Marsoupilami) είναι μια μίξη της γαλλικής λέξης marsupial (μάρσιππος) και του χαρακτήρα Pilou-Pilou, της γαλλικής απόδοσης του ονόματος του Ευγένιου του Τζιπ —από τα κόμικς στριπ του Ποπάυ του Σίγκαρ— που ο Φρανκέν αγαπούσε πολύ διαβάζοντας τον ως παιδί και αποτέλεσε κύρια πηγή έμπνευσης για το Μαρσουπιλαμί. Το όνομα του πλάσματος το είδαμε πρώτη φορά στην ιστορία Spirou et les héritiers, ως Marsupilamus Fantasii, με το επώνυμο να παραπέμπει στον χαρακτήρα Φαντάζιο. Το Μαρσουπιλαμί έχει αλλάξει μια ακόμα φορά επώνυμο στην ιστορία Houba Banana στο 9ο άλμπουμ της αυτόνομης σειράς του τίτλου, ως Marsupilami Franquini, σαν φόρος τιμής στον δημιουργό του, Αντρέ Φρανκέν, από τους σεναριογράφους Ξαβιέ Φωσέ και Έρικ Άνταμ.

Η εκδοτική του ιστορία


Το Μαρσουπιλαμί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1952 στο 4ο τεύχος της σειράς Spirou & Fantasio και εμφανίστηκε σε 17 άλμπουμ μέχρι και τα τέλη των 60s, όπου ο Φρανκέν αποχώρησε από το σχέδιο της σειράς και δεν επέτρεψε να συνεχιστεί ο συγκεκριμένος χαρακτήρας. Την επανεμφάνισή του στη σειρά την έκανε το 2016. Το Μαρσουπιλαμί μετά από αυτό το γεγονός απέκτησε το 1987 τον δικό του αυτόνομο τίτλο, μέσα από τον δικό του εκδοτικό οίκο, Marsu Productions.

Στη χώρα μας τον είδαμε μέσα από τις εκδόσεις Μαμουθκόμιξ στη σειρά Σπιρού Και Φαντάζιο (7 τεύχη, 1998-1999) και σε δικιά του σειρά Μαρσουπιλαμί (8 τεύχη, 2001-2006) που τα τεύχη τους σήμερα είναι αρκετά δυσεύρετα.

Το φημισμένο animation


Στη χώρα μας, αν ρωτήσει κανείς κάποιον πώς ξέρει το Μαρσουπιλαμί —συμπεριλαμβανομένου και του αρθρογράφου— συνήθως θα αναφερθεί στη σειρά κινουμένων σχεδίων που πρόβαλλε το Alter το 2003. Μια σειρά που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το νεανικό κοινό και αποτελούσε βασικό ατού του παιδικού προγράμματος του καναλιού. Τις φωνές στην ελληνική μεταγλώττιση τις έδωσαν οι Γιάννης Στεφόπουλος, Τάσος Κωστής, Άντρια Ράπτη και Χρύσα Σαμαρά.

Ωστόσο, η σειρά που έπαιζε σε εμάς ήταν γαλλικής παραγωγής, ενώ στο εξωτερικό η πιο φημισμένη ήταν εκείνη της Disney —ναι καλά διαβάσατε— η οποία στις αρχές των 90s έψαχνε να βρει χαρακτήρες για να μεταφέρει στη μικρή και μεγάλη οθόνη, ανακάλυψε το δημιούργημα του Φρανκέν και ανέλαβε τα δικαιώματα μεταφοράς του. Από αυτή τη συμφωνία βγήκε μια σειρά 13 ημίωρων επεισοδίων, που το Μαρσουπιλαμί αποτελούσε όμως το 1/3 της διάρκειας, καθώς (όπως συνηθίζονταν τότε) μια σειρά είχε δύο-τρεις ήρωες σε ένα. Η υστεροφημία αυτής της σειράς δεν είναι και η καλύτερη, καθώς τον Σεπτέμβριο του 1997, η Disney βρέθηκε στα δικαστήρια αφού είχε διαταχθεί να καταβάλει στη Marsu —την εταιρεία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Μαρσουπιλαμί— 10,4 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την αθέτηση της υπόσχεσής της να γυρίσει 13 ημίωρα επεισόδια.

Η σειρά της Disney προβλήθηκε το 1993 και διήρκησε έναν κύκλο, ενώ η γαλλική σειρά από το στούντιο Marathon διήρκησε 5 σεζόν στα έτη 2000 με 2012. Μέσα στο 2025 αναμένεται και μια νέα σειρά, με τίτλο The Marsupilamis, αυτή τη φορά από το γαλλικό στούντιο Belevision.

Το ζώο…


Στην κλασική σειρά, οι ιστορίες διαδραματίζονται στη ζούγκλα της Παλούμπια όπου το Μαρσουπιλαμί ζει διάφορες περιπέτειες με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους, τον Bobo, την Bibi και την Bibu. Ευκίνητο και γενναιόδωρο, άπληστο και σκανταλιάρικο, το Μαρσουπιλαμί προσπαθεί να εξασφαλίσει μια ειρηνική ζωή για την οικογένειά του βαθιά μέσα στο δάσος, όπου η τροπική πανίδα και η χλωρίδα κρύβουν πολλά μυστήρια.

…και το θηρίο


Το 2020 οι δημιουργοί Ζιντρού και Φρανκ Πε επανασχεδίασαν το Μαρσουπιλαμί, σε ένα κόμικς reboot, που τοποθετεί το ζώο —αυτή τη φορά ως «το θηρίο»— σε ένα ρεαλιστικό μεταπολεμικό σενάριο, στο Βέλγιο του 1955. Στην ιστορία βλέπουμε το Μαρσουπιλαμί να δραπετεύει από τους καταπιεστές του και να βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του Φρανσουά, ενός νεαρού αγοριού που είναι λάτρης των ζώων και που καθημερινά δέχεται bullying από συνομήλικούς του. Σκοτεινό αλλά πάντα γεμάτο ελπίδα, περιγράφει την αρχή μιας όμορφης φιλίας που θα συναντήσει πολλά εμπόδια.

Το Θηρίο είναι ένας υπέροχος φόρος τιμής στο μυθικό ζώο που δημιούργησε ο Φρανκέν, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τη βία απέναντι στα ζώα, το εμπόριο εξωτικών ζώων, όπως και τον εκφοβισμό των παιδιών. Ωστόσο, στο κέντρο της ιστορίας βλέπουμε τη φιλία που μπορεί να ενώσει ένα παιδί με ένα ζώο. Συγκινητικό, σπαραχτικό και οπτικά εντυπωσιακό, πρόκειται για ένα κόμικς που στο εξωτερικό άφησε τους αναγνώστες άφωνους σχετικά με την ποιότητα τόσο του σεναρίου όσο και του σχεδίου —όσον αφορά το τελευταίο, κατέκτησε και τον τίτλο καλύτερου σχεδίου στα βραβεία Albert Uderzo το 2021. Η ιστορία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη και το πρώτο κυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις μας και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, είτε είστε φαν του χαρακτήρα είτε όχι.

Αποκτήστε το εδώ
Παρακάτω διαβάστε ένα αποκλειστικό preview από Το Θηρίο #1