Είναι χαρά και τιμής μας να συμμετάσχουμε στην νέα αυτή αξιόλογη προσπάθεια του Ψηφιακού Μουσείου Comics. Η χαρά και η συγκίνηση μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν το αφιέρωμα αυτό αφορά τον άνθρωπο που ξεκίνησε και οραματίστηκε τις εκδόσεις μας. Ας τον γνωρίσουμε. Ο Στέλιος Ανεμοδουράς κατάλαβε από πολύ νωρίς στη ζωή του την κλίση του στο γράψιμο και τι ήθελε να κάνει. Στα 17 του ήδη χρόνια εξέδιδε το περιοδικό ΑΡΓΩ, ενώ ανήκε στη λογοτεχνική ομάδα της Έλλης Αλεξίου και του Βασίλη Δασκαλάκη.  Μια κολακευτική επιστολή του Καραγάτση για τα ποιήματα που έγραφε, ήταν το πρώτο σημάδι, ότι με τη γραφή του μπορεί να πετύχει πολλά.

Πάντα το όνειρο του ήταν να φτιάξει τα δικά του περιοδικά. Κάποιες πρώτες προσπάθειες δεν ευδοκίμησαν και ουσιαστικά η πρώτη του επιτυχία έρχεται με τον Υπεράνθρωπο, μια ελληνική εκδοχή του Σούπερμαν που κράτησε για 96 εβδομαδιαία τεύχη. Ύστερα λοιπόν από αυτή την πολυετή πείρα και προπαίδευση ήρθε και ο Μικρός Ήρως το 1953. Το έγραφε επί 16 συναπτά έτη ωσότου να το σταματήσει η Χούντα των Συνταγματαρχών το 1968, οι οποίοι επέβαλαν λογοκρισία. Όπως συνήθιζε να λέει, θα έπρεπε να γράφει κάθε εβδομάδα ένα τεύχος προς κυκλοφορία, ανεξαρτήτως περιστάσεων καλών ή κακών και γενικότερων συνθηκών.

Ο Στέλιος Ανεμοδουράς είχε έντονη πολιτική δράση κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, ανήσυχο πνεύμα όχι μόνο στον χώρο των εκδόσεων αλλά και του κοινωνικού γίγνεσθαι. Πέρασε ως υπεύθυνος από το γραφείο τύπου της ΟΚΝΕ ενώ βασανίστηκε στα γραφεία της ασφάλειας. Για να επιστρέψουμε στην εκδοτική δραστηριότητα όμως όταν το 1968 ο Μικρός Ήρωας κλείνει τον κύκλο του, ο Στέλιος Ανεμοδουράς συνεχίζει το εκδοτικό του έργο, στρεφόμενος σε εισαγόμενους εικονογραφημένους χαρακτήρες της γειτονικής Ιταλίας κατά βάση. Στα 55 σχεδόν χρόνια παρουσίας του στις εκδόσεις «έχτισε» μια μικρή αυτοκρατορία, που κυριάρχησε στον χώρο του παιδικού λαϊκού εντύπου. Περισσότεροι από 100 τίτλοι περιοδικών, από τους οποίους οι πρώτοι 40 και κάτι παραπάνω ήταν από Έλληνες συγγραφείς του είδους, ενώ, στη δεύτερη και τρίτη περίοδο της εκδοτικής του δραστηριότητας, οι τίτλοι προέρχονταν από συνεργασίες με ξένους εκδοτικούς οίκους. Εμβληματικοί τίτλοι που στήριξαν και άνδρωσαν την εκδοτική του δραστηριότητα υπήρξαν τα περιοδικά Μικρός Ήρως, Μπλεκ, Ζαγκόρ και για τα κορίτσια το ΚΑΤΕΡΙΝΑ. Μέχρι τον Μάιο του 2000, όταν και φεύγει από τη ζωή, ο Στέλιος Ανεμοδουράς άφησε μια τεράστια κληρονομιά πίσω του, αγαπημένους ήρωες και χιλιάδες σελίδες που θα φέρνουν πάντα στο θυμικό μας τις όμορφες περασμένες δεκαετίες. Σε όλη αυτή την εκδοτική προσπάθεια θα τον συντροφεύσει ο καλός του συνεργάτης Βύρωνας Απτόσογλου ο οποίος ήταν ο εικονογράφος σε μια σειρά περιοδικών που εκδόθηκαν. Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να δείτε στην έκθεση που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 1η Ιουλίου!

Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Μπορώ να πω πως αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση γιατί όπου και αν βρεθώ σε επίσημη ή μη συνάντηση έρχονται μετά να μου μιλήσουν όταν μαθαίνουν ότι είμαι αυτός που έγραψε τον Μικρό Ήρωα. Αυτό βέβαια με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί μου υπενθυμίζει τον στίχο του Καβάφη, δεν πρόκειται για κάτι ωραίο, πρόκειται για κάτι άλλο».

Μπορείτε να δείτε την έκθεση εδώ!